Kenmerken van een betrouwbaar incassobureau

Kenmerken van een betrouwbaar incassobureau

Wanneer je als ondernemer regelmatig last hebt van niet betalende debiteuren, dan kan dat ook gevolgen hebben voor je eigen onderneming. Wanneer debiteuren de facturen niet betalen kan dat gevolgen hebben voor de cashflow van een bedrijf en zo kan het voorkomen dat je zelf facturen niet kan betalen aan crediteuren. Om de facturen van je debiteuren toch betaald te krijgen kan je een incassobureau inschakelen, er zijn echter nog steeds malafide incassobureaus aan het werk die bijvoorbeeld onnodig veel kosten in rekening brengen. Wat zijn nou de kenmerken van een betrouwbaar incassobureau zodat je met een gerust hart van hun diensten gebruik kan maken?

Het incassobureau hanteert de bij wet vastgestelde percentages

Vanaf 2012 zijn er in Nederland bij wet vastgestelde percentages die incassobureaus in rekening mogen brengen bij hun consumenten voor het vorderen van openstaande rekeningen, deze zijn vastgesteld in de Wet Incasso Kosten (WIK):

  • Over de eerste €2.500 is dit 15%
  • Over volgende €2.500 is dit 10%
  • Over de volgende €5.000 is dit 5%
  • Over de volgende 190.000 is dit 1%

Het incassobureau maakt gebruik van een derdenrekening

Een betrouwbaar incassobureau maakt altijd gebruik van een derdenrekening waar debiteuren de openstaande bedragen op moeten storten. Deze derdenrekening wordt gebruikt zodat het geld van de klanten bij een eventueel faillissement van het incassobureau niet gebruikt kan worden, het geld staat eenmaal overgemaakt dus veilig

Het incassobureau beschikt over een keurmerk

Je hebt in Nederland meerdere keurmerken voor incassobureaus, waaronder Nederlandse vereniging van gecertificeerde incasso-onderneming (NVI) en de vereniging van incasso- en procesadvocaten. Bij bedrijven met een incasso keurmerk ben je eigenlijk verzekerd dat je te maken hebt met een betrouwbare partner.

Het incassobureau is helder en goed bereikbaar

Kijk goed naar wanneer het incassobureau bereikbaar is, als ze alle werkdagen van 8 tot 5 te bereiken zijn komt het al een stuk betrouwbaarder over dan wanneer ze alleen via een mobiel nummer na 12u gebeld kunnen worden. Het is ook belangrijk dat een incassobedrijf met een online systeem werkt die je zelf altijd kunt bekijken, zo kun je de voortgang van jouw dossier volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *