FAQ

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over incasso’s.

Wat houdt een incassotraject in?

Tijdens het incassotraject verstuurt het incassobureau brieven naar de debiteur. Ook wordt de debiteur telefonisch en per e-mail benaderd. Eventueel wordt er een betalingsregeling met de debiteur getroffen, indien dit een goede oplossing is voor beide partijen.

Hoelang duurt een gemiddeld incassotraject?

De duur van het incassotraject is niet goed in te schatten. Dit hangt namelijk af van de financiële situatie van de debiteur. Een incassobureau zal er wel alles aan doen om het openstaande bedrag zo snel mogelijk te incasseren.

Wanneer ontvang ik mijn geld?

Zodra de debiteur het gehele bedrag heeft voldaan, wordt dit direct door het incassobureau aan jou afgedragen. Als er een betalingsregeling is getroffen met de debiteur, zal het incassobureau afspraken met jou maken over tussentijdse afdrachten.

Welke kosten zijn er voor mij?

De meeste incassobureaus werken op basis van no cure no pay. Dit betekent dat er enkel kosten in rekening worden gebracht als de debiteur betaalt. Deze kosten worden doorberekend aan de debiteur. Als de debiteur het volledige openstaande bedrag betaald, betaalt hij of zij dus de incassokosten. Betaalt de debiteur niet? Dan worden er ook geen kosten bij jou in rekening gebracht.

Is er een minimaal bedrag voor het starten van een incassotraject?

Bij de meeste incassobureaus maakt het voor het starten van het traject niet uit wat de hoogte van de factuur is.

Hoeveel herinneringen moet ik verstuurd hebben voor het starten van een incassotraject?

Als de debiteur een zakelijke partij is, kun je na het verstrijken van de betalingstermijn een incassotraject starten. Het is vaak wel gebruiken dat je de debiteur eerst nog minimaal één betalingsherinnering stuurt.

Is de debiteur een consument? Dan moet je de consument na het verstrijken van de betaaldatum eerst nog een kosteloze aanmaning versturen met een betalingstermijn van veertien dagen. Deze aanmaning dient aan een aantal wettelijke eisen te voldoen. Pas na het verstrijken van de betaaldatum van deze aanmaning kun je een incassotraject starten.

Kan ik als particulier een incassotraject starten?

Het is mogelijk om als particulier een incassotraject te starten. Wel dien je te beschikken over schriftelijk materiaal over het openstaande bedrag.

Wat gebeurt er als mijn debiteur in het incassotraject niet betaalt?

Als een debiteur niet tijdens het incassotraject betaalt, doet het incassobureau jou een voorstel om een gerechtelijke procedure op te starten. In de meeste gevallen is dit niet verplicht. Het opstarten van deze procedure brengt vaak wel kosten met zich mee. Deze kosten komen in principe voor rekening van de debiteur, maar als betaling uitblijft moet de eisende partij deze kosten voldoen.